Для харків'ян організували соціальну екскурсію до музею педагога-новатора Антона Макаренка
27 листопада 2020 09:47 Суспільство
Для харків'ян організували соціальну екскурсію до музею педагога-новатора Антона Макаренка Представники громадської організації «Асоціація багатодітних сімей «АММА» 25 листопада відвідали музей педагога і письменника Антона Макаренка.

Екскурсанти дізналися про життя і діяльність педагога-новатора, який перевиховував колишніх правопорушників і допомагав їм повертатися до нормального життя. Серед експонатів музею відвідувачі побачили фотоапарт «ФЕД», який був виготовлений на підприємстві, побудованому вихованцями Макаренко; портрет видатного педагога, який створив один з його учнів - колишній фальшивомонетник, а також перші видання «Педагогічної поеми» - головної праці Макаренка як письменника. Крім того, учасники екскурсії подивилися фільм про життя педагога та його учнів.

«Цінність цієї екскурсії полягає в тому, що вона не тільки розширила кругозір і ознайомила дітей з історичними реаліями, а й показала молоді вплив однієї особистості на хід історії, на долі цілого покоління складних підлітків. Багато учасників екскурсії зараз знаходяться на порозі вибору свого життєвого і професійного шляху. Можливо, після цієї історії у когось прокинеться чисте і щире бажання стати справжнім вчителем - людиною, яка любить дітей і виконує свою роботу не за якісь гроші, а з внутрішнього прагнення та покликання допомагати дітям підніматися по сходах розвитку», - написала на сторінці у «Фейсбук» громадської організації «АММА» її керівник Юлія Ібрагім.

Зазначимо, що захід пройшов з дотриманням всіх карантинних норм та обмежень. Екскурсію провели в рамках виконання Програми зміцнення позитивного міжнародного іміджу та розвитку міжнародного співробітництва міста Харкова на 2018-2020 рр. Департамент міжнародного співробітництва продовжує роботу по проведенню соціальних екскурсій для жителів міста.

Довідка. Антон Семенович Макаренко (1888 - 1939) - письменник і педагог, один із засновників системи дитячо-підліткового виховання. Здійснив в педагогічній практиці досвід, який не має прикладів, масового перевиховання дітей-правопорушників: спочатку в трудовій колонії ім. М. Горького (1920-1928, під Полтавою, з 1926 в Куряжі поблизу Харкова), а потім - в дитячій комуні ім. Дзержинського (1927-35, в передмісті Харкова). У 30-х роках комунари налагодили виробництво фотоапаратів «ФЕД». У 1934 році було випущено 1,8 тис. портативних ФЕДів, а в 1935-му - 15 тис. У художньому романі «Педагогічна поема» описаний досвід педагогічної системи на прикладі колонії для неповнолітніх, перетвореної в дитячу трудову колонію з частковим самоврядуванням. Організацією ЮНЕСКО А.С. Макаренко віднесений до чотирьох педагогів, що визначили спосіб педагогічного мислення в XX столітті.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Теги:
Друкувати
Останні новини