На Бурсацькому узвозі встановили пам'ятник отаману Іванові Сірку
18 серпня 2017 14:23 Культура
На Бурсацькому узвозі встановили пам'ятник отаману Іванові Сірку Пам'ятник кошовому отаману Запорізького війська Іванові Сірку встановили сьогодні, 18 серпня, на Бурсацькому узвозі, над входом до ст. м. «Історичний музей».

Як розповів співавтор проекту, скульптор Олександр Рідний, висота постаменту - 1,7 м, скульптури - 5,1 м. Пам'ятник відлитий з бронзи, облицювання постаменту з сірого граніту повторює оформлення виходу зі станції метро. Біля отамана встановлена ​​гармата на дерев'яному лафеті.

«У цьому місці, за легендою, був вал Харківської фортеці. І ось Іван Сірко стоїть на валу, тримає прапор зі своїм родовим гербом - першим гербом Харкова. Тобто, зовні історична правда дотримана з деякими коригуваннями на образ, виразність. В цілому мені пам'ятник подобається», - зазначив скульптор.

Олександр Рідний нагадав, що ідея встановити в Харкові монумент Іванові Сірку належала голові Харківської обласної організації Всеукраїнської Спілки краєзнавців Івану Саратову, який довгі роки займався вивченням життя отамана. Відливати фігуру почали ще в 2011 році, таким чином, на реалізацію проекту знадобилося близько шести років.

Довідка. Іван Дмитрович Сірко (1605 (1610) - 1680) - кошовий отаман Запорізької січі, полковник. На посаді отамана провів 54 битви, при цьому жодного разу не програв. За однією з легенд, був родом з Мерефи (Харківський район).

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини