Сесія затвердила Положення про почесних громадян міста
24 лютого 2021 11:37 Місто
Сесія затвердила Положення про почесних громадян міста Положення про звання «Почесний громадянин міста Харкова» було затверджено сьогодні, 24 лютого, на сесії Харківської міської ради.

Згідно з документом, звання «Почесний громадянин міста Харкова» присвоюється один раз в житті і є довічним. У виключних випадках звання може бути присвоєно посмертно особам, які були обрані на посаду Харківського міського голови.

Серед підстав для присвоєння звання - видатні заслуги в галузі науки, техніки, культури, мистецтва, спорту, виховання та освіти, охорони здоров’я, охорони навколишнього середовища, відродження духовних цінностей, зміцнення миру та міжнародного співробітництва, розвитку економіки та виробництва, містобудування, охорони правопорядку та громадської безпеки, укріплення демократії та захисту прав людини і громадянина, особиста мужність та героїзм, проявлені під час виконання службового та громадянського обов’язку, творча та суспільна діяльність. 

Церемонія вручення відзнак Почесного громадянина міста Харкова відбувається щорічно, як правило, під час святкування Дня міста. Почесним громадян вручають посвідчення, диплом, нагрудний знак та його мініатюру. У Книгу Почесних громадян міста, яка зберігається у Харківській міській раді, вноситься відповідний запис. Почесним громадянам надається щомісячна міська стипендія. У разі смерті особи, удостоєної такого звання за життя, стипендію виплачують вдові (удівцю) довічно. У випадку прийняття Харківською міською радою рішення про присвоєння звання посмертно родичі стипендію не отримують. 

Зазначимо, що звання «Почесний громадянин міста Харкова» - найвища відзнака територіальної громади міста Харкова. Почесне звання було введено Міською думою Харкова в 1887 році. Протягом наступних 27 років це звання було присвоєно низці видатних діячів, серед яких - Владислав Франківський (доктор медицини, засновник міської дитячої лікарні), Олександр Петров (харківський губернатор у 1886-1895 роках), відомий лікар-офтальмолог Леонард Гіршман. Починаючи з 1914 року, звання не присвоювалося, проте з 1999 року традицію відновили. На сьогодні почесного звання удостоєні більше 120 харків'ян. 

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини