Суд визнав розпорядження Ігоря Балути про демонтаж пам'ятника Леніну незаконним
24 листопада 2014 15:21 Місто
Суд визнав розпорядження Ігоря Балути про демонтаж пам'ятника Леніну незаконним Харківський окружний адміністративний суд визнав протиправним розпорядження голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути про демонтаж пам'ятника Леніну на пл. Свободи. Сьогодні, 24 листопада, в суді відбулося засідання з розгляду адміністративного позову Харківської міської ради до голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Балути та ХОДА про визнання протиправним розпорядження губернатора про демонтаж пам'ятника Леніну і про видаляння його з Державного реєстру пам'яток України. 

Як повідомив представник позивача, заступник директора Юридичного департаменту міськради Костянтин Прокоп'єв, суд задовольнив позов міськради частково і визнав розпорядження голови ХОДА незаконним в частині вжиття заходів щодо демонтажу пам'ятника. В іншій частині позов поки залишено без задоволення. 

Костянтин Прокоп'єв зазначив, що пам'ятник Леніну став комунальною власністю міста у 1992 році, коли державне виробниче об'єднання «Харківзеленбуд» стало комунальним підприємством. Разом з підприємством міськрада прийняла у власність і все майно, яке перебувало на балансі об'єднання, і з тих пір це рішення залишається незмінним. Крім того, в 2013 році Міністерство культури України внесло пам'ятник Леніну до Держреєстру нерухомих пам'яток країни. У тому ж році Харківська облдержадміністрація, визнавши громаду власником монумента, уклала договір з СКП «Харківзеленбуд», взявши на себе зобов'язання щодо охорони пам'ятника як об'єкта місцевої пам'ятки. Охорона монумента була і залишається завданням облдержадміністрації, і ХОДА зобов'язана була не допустити руйнування пам'ятника Леніну, оскільки координує діяльність правоохоронних органів. 

«Губернатор порушив Закон України «Про місцеве самоврядування». Перш ніж видавати таке розпорядження, необхідно було повідомити міську раду як представника власника пам'ятки. Голова обладміністрації перевищив свої повноваження щодо демонтажу пам'ятника Леніну», - зазначив Костянтин Прокоп'єв. 

Повний текст постанови суду буде готовий через п'ять днів, після чого міська рада зможе прийняти рішення про його оскарження. 

Нагадаємо, що перше судове засідання стосувалося призупинення розпорядження губернатора і пройшло 23 жовтня.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.


Друкувати
Останні новини