На Дергачівському полігоні будується сортувальна лінія
21 жовтня 2020 13:13 Інфраструктура
На Дергачівському полігоні будується сортувальна лінія На Дергачівському полігоні твердих побутових відходів вже будується лінія, на якій сортуватиметься сміття, зібране в місті Харкові.

Про це сьогодні, 21 жовтня, повідомив директор КП «Муніципальна компанія поводження з відходами» Юрій Суярко.

За його словами, зараз на будівлі зводиться дах, потім будуть добудовані стіни і змонтоване сито, а взимку встановлять електрообладнання і, власне, саму сортувальну лінію.

«Ми вже більше чотирьох місяців приймаємо сміття на новий полігон, де за допомогою компактора і бульдозерів добре його трамбуємо. А коли почнеться сортування відходів, то сюди потраплятиме ще менше сміття. Це значно збільшить термін служби полігона. В цьому і полягає сенс роботи сміттєпереробного комплексу, до того ж ми будемо отримувати цінну вторсировину, яка піде на повторну переробку», - зазначив Юрій Суярко.

З ходом будівельних робіт сьогодні ознайомився перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов. Він нагадав, що Харків - єдине місто в Україні, де будується подібний комплекс.

«Історія цього питання почалася з того, що мер міста Геннадій Кернес поставив перед своєю командою завдання перейти в Харкові на європейську модель збору та утилізації сміття. Ми вивчили досвід різних країн і вибрали найбільш прийнятну технологію. У підсумку був побудований новий полігон - за всіма європейськими вимогами і екологічними нормами. Зараз будується лінія зі сортування сміття, яка відокремлюватиме пластик, скло, папір», - зазначив Ігор Терехов.

Наразі також проводиться рекультивація старого полігону. Після підготовчих робіт його вкриють геомембраною для запобігання потрапляння полігонного газу в атмосферу, зверху укладуть фільтраційний шар, насиплять ґрунт, після чого там будуть висаджені дві тисячі дерев і дві тисячі кущів, засіяна трава. У тілі старого полігону вже пробурили 35 свердловин для видобутку біогазу, який перероблятиметься в електроенергію. Її використовуватимуть для електропостачання промислового майданчика комплексу, а надлишки будуть відправлятися на Дергачівську підстанцію.

Повністю готовий сміттєпереробний комплекс планується відкрити до Дня міста Харкова в 2021 році.

Підписуйтесь на Telegram-канал офіційного сайту Харківської міськради.

Друкувати
Останні новини